Drugi weekend z Międzynarodowym Festiwalem Teatralnym WERTEP

Festiwal Teatralny Wertep - 24-26 lipca 2020 oraz 30 lipca – 2 sierpnia 2020

Dzisiaj startuje druga część XII Międzynarodowego Festiwalu Teatralnego WERTEP. W czwartek 30 lipca artyści zagrają kilka spektakli w dwóch miejscowościach: Gródku i Dubinach. Pełną parą festiwal rusza w piątek – w piątek wertepowi artyści wystąpią w Białowieży, w sobotę w Bielsku Podlaskim, a w niedzielę 2 sierpnia – tradycyjnie już – festiwal zakończy się w Hajnówce.

Festiwalowych gości czeka w tych miejscowościach mnóstwo atrakcji, wzruszeń i radości. Zaczynamy od najmłodszej publiczności (choć starsi też się zazwyczaj świetnie bawią). Przedstawienia Teatru Barnaby, Piny Polar okazały się wielkim sukcesem w czasie poprzedniego weekendu Wertepy w Starym Dworze, Orli i Narwi. Podobnie jak przedstawienia młodych Francuzów z grupy Cie Alsand i Hiszpana Emiliana Sanchez Alessi. Z całą pewnością Sztukmistrze ze swoją „Szafa Show" rozbawią wszystkich bez względu na wiek, a Teatr Akt z przedstawieniem fire show „Ja gore" rozpali do czerwoności (i to dosłownie) wszystkich widzów.

Organizatorzy festiwalu w tym roku specjalnie dla Białowieży (gdzie festiwal powrócił po kilku latach) przygotowali słynną już paradę „Słońce na Wschodzie, na Zachodzie Księżyc. Sen o Nocy Letniej".

Jednocześnie przypominamy o obowiązujących w czasie trwania festiwalu zasadach dotyczących utrzymywania społecznego dystansu, noszeniu maseczek i dezynfekcji dłoni. Z tego też powodu ograniczono liczbę osób na przedstawieniach do 120 (plus obsługa), a przed każdym pokazem widzom mierzona jest temperatura. Tegorocznemu festiwalowi przyświeca bowiem hasło: Bezpieczeństwo jest OK.

- Wybierając się na WERTEP nie zapomnijcie zabrać ze sobą kolorowych chust/ chustek/ krawatów, które pomogą Wam wyznaczyć bezpieczne 2 metry od innych uczestników festiwalu. To bardzo ważne! Bardzo Was o to prosimy – przypomina na koniec Agata Rychcik-Skibinska, współorganizatorka Festiwalu.

PROGRAM WERTEP 2020

30.07 – GRÓDEK
30.07 – DUBINY
31.07 – BIAŁOWIEŻA
1.08 – BIELSK PODLASKI
2.08 – HAJNÓWKA

30.07
GRÓDEK
Miejsce: plac przy GCK
17.00 – A3TEATR „BAŁWANKI" /PL/UA (40 MIN.)
18.00 – CIE ALSAND „KULOT"/FR/CHE (30 MIN.)
18.30 – CIE ALSAND „ITE MISSA EST"/ FR (30 MIN.)

30.07
DUBINY
Miejsce: GCK
15.00 – TEATR BARNABY „O PRYSZCZYCERZU I KRÓLEWNIE PIĘKNOTCE"/PL (30 MIN.)
16.00 – ANIMACJE FAMILIJNE

31.07
BIAŁOWIEŻA
Miejsce: TEREN PRZUM PRZYRODNICZYM W BIAŁOWIESKIM PARKU NARODOWY
14.00 – TEATR BARNABY „O PRYSZCZYCERZU I KRÓLEWNIE PIĘKNOTCE"/PL (30 MIN.)
14.30 – PINA POLAR „W STRONĘ NIEBEZPIECZEŃSTWA" /PL/DE/PT (40 MIN.)
15.30 – A3TEATR „ZMYSŁY" / PL/EKS* (40 MIN.)
16.30 – EMILIANO SANCHEZ ALESSI „TEI TEI"/ES (40 MIN.)
17.30 – CIE ALSAND „KULOT"/FR/CHE (30 MIN.)
18.00 – CIE ALSAND „ITE MISSA EST"/FR (30 MIN.)
18.30 – SZTUKMISTRZE „SZAFA SHOW"/PL (50 MIN.)**
19.30 – TEATR AKT „JA GORE"/PL (50 MIN.)
20.30 – A3TEATR „SŁOŃCE NA WSCHODZIE, NA ZACHODZIE KSIĘŻYC. SEN O NOCY LETNIEJ"/ PL/EKS* /parada/ (40 MIN.)

1.08
BIELSK PODLASKI
MIEJSCE: PARK KRÓLOWEJ HELENY „MUSZLA"
HONOROWY PATRONAT BURMISTRZA MIASTA BELSK PODLASKI
14.00 – PINA POLAR „W STRONĘ NIEBEZPIECZEŃSTWA" /PL/DE/PT (40 MIN.)
15.00 – TEATR BARNABY „O PRYSZCZYCERZU I KRÓLEWNIE PIĘKNOTCE"/PL (30 MIN.)
15.30 – EMILIANO SANCHEZ ALESSI „TEI TEI"/ES (40 MIN.)
16.30 – CIE ALSAND „KULOT"/FR/CHE (30 MIN.)
17.00 – CIE ALSAND „ITE MISSA EST"/FR (30 MIN.)
17.30 – „ZMYSŁY" A3TEATR /PL/EKS* LUB (30 MIN.)
18.00 – MAŁE PRZYJEMNOŚCI "CIAŁO"/PL (50 MIN.)
19.00 – SZTUKMISTRZE „SZAFA SHOW"/PL. (50 MIN.)**
20.00 – TEATR AKT „JA GORE" (50 MIN.)

2.08
HAJNÓWKA
Miejsce: AMFITEATR
14.00 – PINA POLAR „W STRONĘ NIEBEZPIECZEŃSTWA" /PL/DE/PT (40 MIN.)
14.30 – FUNDACJA HABITAT FOR HUMANITY „ŻYWE BIBLIOTEKI" /DO 17.00/
15.00 – TEATR BARNABY „O PRYSZCZYCERZU I KRÓLEWNIE PIĘKNOTCE"/PL (30 MIN.)
15.00 – MOUNCIER ROVE „RETROKOLEJKI CYCLING"/do 18.00/
15.30 – SZTUKMISTRZE „SZAFA SHOW"/PL (50 MIN.)**
16.30 – CIE ALSAND „KULOT"/FR/CHE (30 MIN.)
17.00 – CIE ALSAND „ITE MISSA EST"/FR (30 MIN.)
17.30 – A3EATR „ZMYSŁY"/PL/EKS* (30 MIN.)
18.00 – EMILIANO SANCHEZ ALESSI „TEI TEI"/ES (40 MIN.)
19.00 – SZTUKMISTRZE „JEMIOŁA&SZWED"/PL (50 MIN.)**
20.00 – TEATR AKT „JA GORE" (50 MIN.)

Magdalena Kleban
Materiał nadesłany
31 lipca 2020

Książka tygodnia

Alef
Państwowy Instytut Wydawniczy
Jorge Luis Borges

Trailer tygodnia