Michał Szewczyk (1934)

Aktor teatralny, filmowy, telewizyjny, radiowy i dubbingowy, pedagog.

Urodził się 29 lipca 1934 r. w Łodzi.

Właściwie Eugeniusz Szewczyk. Absolwent PWST w Łodzi (1958).

Od 1958 roku na stałe związany z Teatrem Powszechnym w Łodzi, gdzie debiutował 14 listopada 1957, rolą Montka, w spektaklu „Dwa teatry" Jerzego Szaniawskiego w reż. Kazimierza Brodzikowskiego.
Ponadto zagrał w ponad stu spektaklach:
Kariera teatralna:
- Pamiętnik Anny Frank, reż. Zbigniew Koczanowicz
- Królowa przedmieścia reż. Zbigniew Koczanowicz (Felek; Bródka; Kataryniarz)
- Jak dzieci przepraszały ..., reż. Zbigniew Jabłoński
- Jak dzieci przeprosiły ..., reż. Zbigniew Jabłoński (Mydełko)
- Dotykać nie wolno, reż. Zbigniew Koczanowicz
- Błękitny patrol, reż. Roman Sykała (Nr 632 - szeregowiec Whitaker)
- Za siedmioma górami, reż. Zbigniew Jabłoński (Jasiek-Chwat)
- Pokój pełen dymu, reż. Ryszard Sobolewski (Pig)
- Z nadmiaru miłości, reż. Walden Jerzy (jako Piotr)
- Skowronek, reż. Roman Sykała (jako Brat)
- Królowa Śniegu, reż. Zbigniew Jabłoński (jako Kaj)
- Wesołe miasteczko reż. Roman Sykała (jako Florek)
- Kwiaty łódzkie, reż. Roman Sykała (jako Gazeciarz)
- Droga do Rzymu, reż. Roman Sykała (Strażnik armii kartagińskiej)
- Przed maturą, reż. Roman Sykała (Mały Cachou)
- 12 krzeseł, reż. Roman Sykała
- Klub Pickwicka, reż. Jan Bratkowski (Bob Sawyer)
- Jaśnie pan Nikt, reż. Beata Artemska (Camillo)
- Kataki czyli wróg, reż. Roman Sykała
- Hamlet nie ma racji, reż. Andrzej Witkowski(Fritzi)
- Romeo i Julia, reż. Roman Sykała (jako Przyjaciel Romea)
- Pod własnym dachem, reż. Andrzej Witkowski
- Zamach, reż. Roman Sykała (Sierżant)
- Karol, reż .Józef Wyszomirski (Wnuk)
- Piosenka prawdę ci powie, reż. B. Fijewska, J. Wyszomirski
- Niewidzialny książę, reż. Szonert Mirosław
- W 80 dni dookoła świata, reż. Vaclav Lohnisky (Młodszy Passpartout)
- Dom otwarty, reż. Roman Sykała (Bagatelka)
- Tango, reż. Sykała Roman (Artur)
- My Fair Lady, reż. Roman Sykała (Freddy Eynsford-Hill)
- Tajemnica starej wierzby, reż. Janusz Mazanek (Jasio)
- Święta Joanna, reż. Roman Sykała (Paź Dunois)
- Klub kawalerów, reż. Jerzy Wróblewski (Władysław Topolnicki)
- Bereziacy, reż. Roman Sykała (Więzień)
- Baba-Dziwo, reż. Mirosław Szonert (Gazeciarz, Operator)
- Kawior i kaszanka, reż. Roman Sykała(Roberto Lamanna)
- Rzecz listopadowa, reż. Roman Sykała (Asystent)
- Turniej z czarodziejem, reż. Janusz Mazanek(Janek (Czarna Maska)
- Kim jesteś inżynierze, reż. Ryszard Sobolewski (Przepiórka)
- Boso, ale w ostrogach, reż. Roman Sykała(Staszek)
- Ojcowie rodzą się w szafach, reż. Roman Sykała (Cerezza)
- Henryk V, reż. Maciej Z. Bordowicz (Sir Tomasz Gray; Bates)
- Lizystrata, reż. Roman Sykała (Poeta)
- Zatopione królestwo, reż. Maria Malicka (Marek)
- Ksiądz Marek, reż. Maciej Z. Bordowicz (Jozefat)
- Ojciec królowej, reż. Waldemar Wilhelm(Podstoli)
- Królewskie polowanie na słońce, reż. Roman Sykała (Diego de Trujillo)
- Trzy siostry, reż. Roman Sykała
- Król Lear, reż. Maciej Z. Bordowicz (Błazen)
- Zamieć, reż. Ryszard Sobolewski (Żaworonkow)
- Słoneczny kraj, reż. Andrzej Marczewski (Grzymek)
- Alkad z Zalamei, reż. Maciej Z. Bordowicz (Żołnierz)
- Wielki człowiek do małych interesów, reż. Szletyński Henryk
- Miłość jest złym doradcą, reż. Andrzej Zakrzewski (Fred Ogden
- Matka Courage, reż. Jerzy Hoffmann, (Schweizerkas
- Maria, reż. Mirosław Szonert, (Kuźma)
- Dama Kameliowa, reż. Borysławska Aniela
- Dziewczyna na sprzedaż, reż. Lohnisky Vaclav (Rekrut)
- Czerwony Kapturek, reż. Kopciowski Bogdan (Lis)
- Wiśniowy sad, reż. Sobolewski Ryszard (Jasza)
- Turoń, reż. Roman Kłosowski
- Szwejk, reż. Janusz Zaorski (Kovarzik, Tajniak)
- Słoń, reż. Kondratiuk Andrzej (Mitia)
- Zakręt, reż. Grzegorz Królikiewicz (Stugrosz)
- Mecz, reż. Kondratiuk Janusz (Skarbnik)
- Ryszard III, reż. J. Hoffmann (Markiz Dorset)
- Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha Dolna, reż. Andrzej Kondratiuk
- Montserrat, reż. Kłosowski Roman (Kupiec)
- Biedermann i podpalacze, reż. Lidia Zamkow (Koryfeusz chóru strażaków)
- Piotruś Pan, reż. Romana Kamińska Bronisław Wrocławski (Plama)
- Słowo muszkieterskie, reż. Vaclac Lohinsky (Jussac)
- Ludzie energiczni, reż. Zbiróg Józef (Prostaczek)
- Colas Breugnon, reż. Tadeusz Junak (Proboszcz)
- Igraszki z diabłem, rez. Józef Gruda (Karborund
- Zbrodnia i kara, reż. Mirosław Szonert (Woźnica)
- Betlejem polskie, reż. Czesław Przybyła (Krakowiak, Żołnierz I Armii WP)
- Szeryf Brandy, reż. Feridun Erol, Barbara Fijewska
- Wesele, reż.M. Bordowicz (Ksiądz)
- Szewcy, rez. D. Bargiełowski (Strażnik)
- mniemany, czyli Krakowiacy i Górale, reż. M. Szonert (Morgal)
- Zwodnica, reż. D. Bargiełowski
- Intryga i miłość, reż. Maciej Korwin
- Jan Maciej Karol Wścieklica, reż. A. Strokowski (Czeczobut
- Kartoteka, rez. Marek Gliński (Gość w cyklistówce)
- Śpiewnik domowy, reż. Adam Hanuszkiewicz
- Kram z piosenkami, rez. M. Szonert (Pan Wincenty, Smakosz, Szlachcic)
- Poskromienie złośnicy, reż. Jan Nebesky, (Gremio)
- Garaż, reż. D. Bargiełowski (Sidorin)
- Fanfan tulipan, reż. Z. Czeski (Querolle)
- Dzień dłuższy niż stulecie, reż. Aleksander Wilkin, (Sabitżan)
- Sen nocy letniej, reż. D. Bargiełowski (Pigwowicz)
- Pułapka na myszy, reż. J. Słotwiński (Pan Paravicini)
- Bal manekinów, reż. J. Buchwald (Pan 2)
- Aktor, reż. B. Cybulski (Śmieciarz)
- Ciężkie czasy, reż. Jerzy Schejbal, (Lechicki)
- Ratuj się kto może, reż. W. Adamczyk (Inspektor Porterhouse)
- Bajki samograjki, reż. Adamek Henryk, Korwin Maciej
- Ania z Zielonego Wzgórza, reż. M. Korwin (Mateusz Cuthbert)
- Okno na parlament, reż. M. Sławiński (Kelner)
- Love story, reż. Artur Hofman (Fil, ojciec Jenny)
- Czarodziej z Oz, reż. Dariusz Miłkowski (Generał rekrutów, Wujek Henry, Strażnik), Teatr Muzyczny Łódź
- Z rączki do rączki, reż. M. Sławiński (Pan Jenkis)
- Obiecanki cacanki, eż. W. Adamczyk (Dr Dreufuss)
- O co biega?, reż. M. Sławiński, (Pastor)
- Balladyna, reż. W. Adamczyk (Lekarz królewski)
- Gracze, reż. Jacek Orłowski, (Zamuchryszkin)
- Skąpiec, reż. Artur Tyszkiewicz, (Simon)
- Damy i huzary, reż. Agnieszka Glińska (Grzegorz)
- Ranyjulek czyli Tuwim wstawiony, reż. Marek Pacuła, Wieczór kabaretowy III
- Zemsta, reż. M. Sławiński (Dyndalski)
- Piękna Lucynda, reż. Eugeniusz Korin (Sufler)
- Chłopcy, reż. Marek Pasieczny (Jo-Jo), Teatr Nowy Łódź
- Dramacik, reż. Jacek Głomb
- Miasteczko, w którym czas się zatrzymał, reż. Małgorzata Bogajewska
- Cut to The Brains. Zaduma nad Szekspirowskim Królem Learem, reż. John Steppling (Gloucester)
- Wieczór kawalerski, reż. M. Sławiński (Kierownik hotelu)
- Zatrudnimy starego klauna, reż. Justyna Celeda
- Mayday 2, reż. M. Sławiński (Tata)
- "Wszystko w rodzinie", Ray Cooney, reż. Giovanny Castellanos, data premiery: 31 grudnia 2017 r.

W latach 1965–1992 zagrał w piętnastu spektaklach Teatru Telewizji.

Filmografia:
1954 - Niedaleko Warszawy jako członek zespołu ludowego
1956 - Ziemia jako Staszek, syn Wawrzyniaczki
1956 - Zemsta jako hajduk
1956 - Koniec nocy jako Witek
1957 - Skarb kapitana Martensa jako chłopiec okrętowy Mucha
1957 - Król Maciuś I jako wyrostek w stolicy
1957 - Eroica jako powstaniec czyszczący broń (odc. 1)
1958 - Zamach jako „Orzeł"
1958 - Pan Anatol szuka miliona jako Franek, członek bandy
1958 - Kalosze szczęścia jako Murzyn z latającego talerza dostarczający wróżkom kalosze
1958 - Zadzwońcie do mojej żony jako marynarz śpiewający w gospodzie w Zatoce Szczęścia
1959 - Tysiąc talarów jako weselnik (1959)
1959 - Sygnały jako Felek, wspólnik organizatora napadu
1960 - Rzeczywistość jako student, członek redakcji „Rzeczywistości"
1961 - Historia żółtej ciżemki jako Kudraś, pomocnik Wita Stwosza
1961 - Dziś w nocy umrze miasto jako gość w „Astorii"
1962 - Zerwany most jako Aleks Dziarnik, brat Olgi
1962 - O dwóch takich, co ukradli księżyc jako sprawozdawca podczas wyścigu garbusów
1962 - Jadą goście jadą...
1962 - Głos z tamtego świata jako malarz
1962 - Dom bez okien jako pomocnik
1963 - Weekendy jako kinooperator Andrzej, chłopak Magdy
1963 - Yokmok jako szef bandy
1964 - Prawo i pięść jako milicjant
1964 - Pięciu jako Francik, syn Tomali
1964 - Panienka z okienka jako strażnik
1964 - Barwy walki jako Franek, członek oddziału AL
1965 - Niedziela sprawiedliwości jako milicjant Walczak
1965 - Kapitan Sowa na tropie jako Albin, współpracownik Sowy
1965 - Dzień ostatni, dzień pierwszy jako bandyta
1966 - Z przygodą na ty jako Józek, pomocnik leśniczego (odc. 2)
1966 - Piekło i niebo jako żołnierz
1967 - Westerplatte jako zbuntowany żołnierz
1967 - Stawka większa niż życie jako Franek, polski żołnierz aresztujący Klossa (odc. 17)
1967 - Pieczona gęś jako palacz
1967 - Komedia z pomyłek jako Bill, pracownik sklepu Kaschego
1967 - Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg jako fotograf
1968 - Kierunek Berlin jako szeregowy Michał Badzioch
1969 - Ostatnie dni jako szeregowy Michał Badzioch
1969 - Księżyc jako białogwardzista Kola
1970 - Pierścień księżnej Anny jako pachołek krzyżacki
1970 - Doktor Ewa jako pracownik SKR-u (odc. 3)
1970 - Akcja Brutus jako członek oddziału „Boruty"
1971 - Zabijcie czarną owcę jako Złotko
1971 - Samochodzik i templariusze jako Michał Piotrowski, polski kuzyn Petersena
1971 - Jeszcze słychać śpiew i rżenie koni... jako zięć Misztala
1972 - Palec Boży jako aktor
1974 - Zwycięstwo jako szeregowy Michał Badzioch
1980 - Polonia Restituta jako członek delegacji Pierwszej Brygady u Piłsudskiego (odc. 1)
1981 - Przyjaciele (odc. 3)
1981 - Krótki dzień pracy jako kapitan z komendy wojewódzkiej MO
1982 - Przygrywka jako mężczyzna na przystani (odc. 6)
1982 - Polonia Restituta jako legionista (odc. 3)
1982 - Matka Królów jako urzędnik w budynku PZPR
1983 - Dzień kolibra jako pracownik warsztatów, kolega ojca Sławka
1984 - Romans z intruzem jako Alfred Kubicki
1984 - Kobieta z prowincji jako „Prezes", klient lokalu chcący tańczyć z Celinką
1985 - Dłużnicy śmierci jako aresztant w Strzekocianach
1986 - Cudowne dziecko jako policjant
1987 - Trójkąt bermudzki jako więzień
1987 - Pantarej jako kotłowy Walerek
1987 - Mr Tański jako kolejarz
1988 - Powrót do Polski jako Kaczmarek, woźnica Frankowskiego
1988 - Desperacja jako szpicel
1991 - Siwa legenda jako Gołas
1997 - Klan jako Boguś Marczak
1998 - Syzyfowe prace jako nauczyciel
2000 - Syzyfowe prace jako nauczyciel
2000 - Dom jako stryj Pawła (odc. 25)
2001 - Małopole czyli świat jako Olszewski
2003–2005 - Sprawa na dziś jako Kazimierz Jerzmanowski, wójt Zdziechowa
2003 - Na Wspólnej jako pan Łukasz
2006 - Apetyt na miłość jako Michał, klient wypożyczalni (odc. 1 i 7)
2007 - Święty Rafał Kalinowski
2009 - Popiełuszko. Wolność jest w nas jako Zbigniew Herbert
2010 - Weekend jako lokaj Normana
2011 - Księstwo
2011 - Koleżanki jako staruszek w autobusie
2012 - Mit o „Szarym"
2012–2013 - Komisarz Alex jako Waldemar Biernacki
2013 - Lekarze jako pan Eryk (odc. 21)
2014 - Służby specjalne jako stary ksiądz
2014 - Służby specjalne jako stary ksiądz (odc. 5)
2014 - Sąsiady jako Inteligent
2016 - Na dobre i na złe jako Marian Kasperski (odc. 626)

Kariera radiowa:

- Jak wam się podoba Penelopa reż. Jan Skotnicki (1970)
- Amputacja reż. Mater Romana (1972)
- Szaleństwo Majki Skowron reż. Romana Mater (1973)
- Roczniak (serial) reż. Romana Mater (1975
- Przygody Tomka Sawyera (serial) reż. Romana Mater (1960)
- Doktor Piotr reż. Romana Mater (1978)
- Ryba, rybą żyje reż. Romana Mater (1980)

Nagrody i odznaczenia:

1964 - Kalisz - IV KST - wyróżnienie za rolę Alvina w sztuce "Kataki" w Teatrze Powszechnym w Łodzi
1980 - Honorowa Odznaka m.Łodzi
1985 - Zasłużony Działacz Kultury
1985 - Złoty Krzyż Zasługi
1985 - Medal 40-lecia PRL
1986 - nagroda dyrektora Wydziału Kultury i Sztuki miasta Łodzi
1996 - nagroda dyrektora Wydziału Kultury Urzędu miasta Łodzi
2011 - Medal Pro publico bono im. Sabiny Nowickiej
2015 - Srebrny Medal Gloria Artis-Zasłużony Kulturze

Źródło: E-teatr, FilmPolski, Wikipedia, Teatr Powszechny w Łodzi

Opracował Ryszard Klimczak
Dziennik Teatralny
29 lipca 2020
Portrety
Michał Szewczyk

Książka tygodnia

Biała jak mleko, czerwona jak krew
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Alessandro D'Avenia

Trailer tygodnia

Romans wschodni
Victoria Vatutina i Olga Bilas
Koncert spina w harmonijną całość kla...