W każdym porządnym domu musi być cyjanek!

"Upiór w kuchni" aut. Janusz Majewski - reż. Tomasz Sapryk - Teatr Kamienica w Warszawie

Szacunek dla tradycji... mordowania bogatych mężczyzn przez urocze kobiety. "Upiór w kuchni" Janusza Majewskiego po 44 latach od pierwszej emisji w Teatrze Sensacji "Kobra" trafił na deski warszawskiego Teatru Kamienica.

Ryb wypatroszyć nie potrafią, ale sympatycznych mężczyzn zabiją na wiele sposobów. Dystyngowana starsza pani Laura Collins (Maria Pakulnis) i jej słodka córka Cynthia (Andżelika Piechowiak) prowadzą mały pensjonat.

Jak to się dzieje, że wielu gości przemiłych pań znika tajemniczo po przekroczeniu progu pensjonatu? "Upiór w kuchni" to kryminalna sztuka Janusza Majewskiego, który napisał ją pod pseudonimem Patrick G. Clark. Autor osadził powieść w angielskiej scenerii, by była bardziej atrakcyjna dla PRL-owskiego odbiorcy. Zekranizowano ją w Teatrze Sensacji "Kobra" w 1976 r. (z udziałem m.in. Romana Wilhelmiego) i w Teatrze Telewizji w 1993 r. (z udziałem m.in. Ireny Kwiatkowskiej). Za każdym razem reżyserem był Janusz Majewski.

Najnowsza prezentacja, w reżyserii Tomasza Sapryka, została subtelnie uwspółcześniona. Jednak zrobiono to równie inteligentnie, jak inteligentny jest dowcip pierwowzoru. Przekaz subtelnie trąci myszką, ale dokładnie w takiej dawce, w jakiej jest to potrzebne, by przenieść się w czasie i przestrzeni.

Czarny humor podany jest z gracją, z jaką bohaterki traktują swoje ofiary.

Obsada - dobrana w punkt! Znakomita scenografia Witka Stefaniaka pozwala na wieloplanową realizację, a muzyka Igora Przebindowskiego - precyzyjna w budowaniu klimatu zarówno zabawy, jak i grozy - nie daje szans na zdystansowanie się do tego, co dzieje się na scenie.

Sylwia Kołodyńska
Gazeta Polska codziennie
26 stycznia 2025

Książka tygodnia

Wyklęty lud ziemi
Wydawnictwo Karakter
Fanon Frantz

Trailer tygodnia

Wodzirej
Marcin Liber
Premiera "Wodzireja" w sobotę (8.03) ...